Fitness i mršavljenje

Fitness i mršavljenje

O pozitivnim učincima bavljenja fitnessom na zdravlje već smo pisali. Svjedoci smo svakodnevnog medijskog promoviranja i poticanja na vježbanje, jer je dokazano da je nekima od masovnih bolesti današnjice uzrok upravo nedostatak kretanja. Kontinuiranim vježbanjem u fitnessu možemo ostvariti dobrobiti kako u domeni zdravlja tako i u domeni estetike. Pozitivni učinci vježbanja na zdravlje bilježe se vrlo brzo po uključivanju u sustavni trening, dok promjene u domeni estetskog zahtijevaju duži vježbački staž. Iako bi upravo briga za zdravlje trebala biti temeljni motiv bavljenja fitnessom većina potencijalnih vježbača želi ostvariti ciljeve iz domene estetskog. Kad govorimo o estetici mislimo na manipulaciju mekim tkivima (mišićno i masno tkivo). Tehnologija fitnessa najbolji je sustav vježbanja kojim možemo oblikovati mišićno, reducirati potkožno masno tkivo i upravo su za te procese vezane zablude koje su duboko ukorijenjene i o kojima ćemo u nastavku pisati.

Želje dijela ljudi koji se odlučuju na vježbanje zbog nezadovoljstva svojim izgledom imaju zajednički nazivnik: višak volumena sa jedne tjelesne regije htjeli bi eliminirati, ili ga preseliti na drugu, gdje im po njihovom mišljenju volumena nedostaje. Postavljaju pitanja tipa: koje vježbe treba izvoditi da se višak sa bokova i stražnjice pretoči u predio ramena, ili koliko trbušnjaka dnevno treba učiniti da se istopi «šlauf» oko struka i sl. Treba reći da se višak volumena uglavnom odnosi na višak masnog tkiva, a manjak volumena na manjak mišićnog tkiva ili mase. U tom smislu nije moguće «pretakati» mast u mišiće i obratno. Naime, svaku pojedinačnu mišićnu grupu u cilju njenog zatezanja, i oblikovanja ili povećanja treba vježbati zasebno (razlikujemo 6 osnovnih mišićnih regija: noge i stražnjica, leđa, prsa, trbuh, ruke i ramena).

Ozbiljnim pristupom treningu moguće je navedene tjelesne regije oblikovati po želji, izvodeći vježbe za svaku posebno. Suprotno tome, na višak masnog tkiva ne možemo djelovati parcijalno, što znači da izvođenjem samo vježbi za jačanje npr. trbušnih mišića nije moguće skinuti višak masnog tkiva oko struka. Redukciji masnog tkiva treba pristupiti globalno. Potkožno masno tkivo je energetska zaliha organizma nastala kao posljedica povećanog unosa energije hranom, a premale potrošnje iste kretanjem. Globalni pristup podrazumijeva sustavni trening u kojem se izvodeći različite vježbe koriste sve mišićne grupe. Upravo su mišići ti koji masne stanice koriste kao energiju za svoj rad. Što je mišić jači u mogućnosti je izvršiti veći rad i potrošiti više energije, tj. sagorjeti više potkožne masti. Može se dakle zaključiti kako se višak oko struka može eliminirati sustavnim treningom koji uključuje vježbe snage za sve mišićne regije, a ne samo trbušne. Upravo je izvođenje vježbi koje u rad uključuju razmjerno veliku količinu mišićne mase ključno u nastojanju da se smanji količina potkožne masti, jer takve vježbe kroz porast snage mišića uvelike povećavaju tjelesne potencijale za sagorijevanje iste.

Na kraju podsjetimo ponovno na odlučujuću važnost kvalitetne i balansirane prehrane u uspjehu bilo kojeg od transformacijskih programa.

Fitness i mršavljenje

Fitness i mršavljenje