Općenito o fitnessu

Općenito o fitnessu

Riječ fitness dolazi od riječi be fit, što se može prevesti s biti spreman, sposoban, u formi, zdrav. Shodno tome, fitness bi u širem smislu značenja te riječi mogli definirati kao bavljenje bilo kojom tjelesnom aktivnošću, odnosno bilo kojim vidom sportske rekreacije koja za cilj ima očuvanje i poboljšanje zdravlja, te nekih osobina i sposobnosti čovjeka. U užem smislu značenja fitness, odnosno bavljenje fitnessom podrazumijeva provođenje tzv. fitness programa.

Takve programe moguće je provoditi u za tu svrhu opremljenim prostorima tj. fitness centrima. Radi se o sustavu vježbi koje se izvode na za to konstruiranim spravama, trenažnim mašinama, uređajima i pomagalima objedinjenim pod nazivom fitness oprema.

U fitness programe ubrajaju se i razni oblici grupnog vježbanja, najčešće uz glazbenu podlogu pod izravnim vodstvom instruktora, koje nazivamo aerobic programi.

Ponuda fitness programa iz godine u godinu raste, a postojeći se unaprijeđuju i modificiraju kako bi postali što zanimljiviji i djelotvorniji. Djelatvornost pojedinog programa može se sagledati kroz njegovu transformacijsku moć, odnosno stupanj postignuća željenog cilja u određenom vremenskom razdoblju.

Redovitim provođenjem odabranih fitness programa može se utjecati na razvoj i održavanje određenih funkcionalnih i motoričkih sposobnosti te morfoloških obilježja – dakle onih dimenzija ličnosti koje čine srž zdrastvenog statusa pojedinca.

U tom smislu konkretni rezultati redovitog vježbanja mogu biti :

 • uspostavljenje optimalne srčane i plućne funcije te arterijskog krvnog tlaka
 • razvoj energetskih kapaciteta
 • optimalizacija metabolizma ugljikohidrata i masti
 • razvoj mišićne snage, jakosti, i izdržljivosti
 • razvoj koordinacije, agilnosti, i brzine pokreta
 • razvoj gibljivosti ( fleksibilnosti )
 • povećanje mišine mase, i oblikovanje pojedinih mišićnih grupa u harmoničnu cjelinu
 • učvršćivanje i jačanje svih koštano zglobnih, i tetivnih segmenata zglobno-tetivno-mišićnog sustava
 • redukcija potkožnog masnog tkiva
 • povećanje gustoće kostiju
 • eliminacija stresa i razdražljivosti
 • stjecanje novih poznanstava

Mogućnost uključivanja i vježbanja u početnim programima nije ograničena predznanjem, dobi ni spolom, te svaki pojedinac uz redovito i sustavno vježbanje može brzo napredovati.

Ipak, prije uključivanja u proces vježbanja važno je savjetovati se s osobnim liječnikom jer su osobama s nekim zdrastvenim tegobama naprezanja fizičkog karaktera kontraindicirana, te fitness trenerom koji će vam pomoći u definiranju cilja vježbanja, odabiru odgovarajućeg programa, te odrediti primjerene modalitete rada i volumena opterećenja. Jednako tako, fitness trener će vas uputiti u osnovna načela zdrastvene prehrane koji se uz sustavni trening treba pridržavati želite li ostvariti definirane ciljeve, bilo da se radi o ciljevima primarno zdrastvenenog odnosno estetskog karaktera.

Čovjek je biće stvoreno da se kreće i upravo je kretanje jedan od osnovnih preduvjeta zdravlja i ljepote. Niste li zadovoljni svojim izgledom, ako ste umorni , psihički iscrpljeni ili razdražljivi uključite se u jedan od fitness programa. Uz malo dobre volje, opremu za vježbanje te savjet fitness instruktora i vaše će ljeto biti sunčanije.

Općenito o fitnessu

Općenito o fitnessu